Slider

Maailmanperintökohteissa // Sammallahdenmäki

13.6.2019

Tällä kertaa pääset mukaan toiseen Satakunnan ja Rauman maailmanperintökohteista - Sammallahdenmäelle. Tämä Rauman Lapissa sijaitsevapronssikautinen hautaröykkiöalue on Pohjanlahden laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue. Hautaröykkiöt, joita maailmanperitnöalueella on kaikkiaan 36, edustavat ajanjakson monumentaalirakentamista. Sammallahdenmäki on kulttuuriympäristökohteen ohella myös oiva luontokohde.Kohde valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1999. Sammallahdenmäki viettää siis tänä vuonna 20 vuotisjuhlavuottaan maailmanperintökohteena. Sen kunniaksi ohjelmassa on muun muassa juhlaseminaari, runojamit sekä erilaisia opastuksia.

Sammallahdenmäki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Rauman keskustasta. Niin kohteen eteläisessä (Sammallahdentien varrella) kuin pohjoisessakin (Savulaakontie 181) päässä on pysäköintipaikat ja infopisteet. Niille pääsee hyvin omalla autolla ja pyörällä. Julkisella liikenteellä pääsee noin 4,5 km päähän Lapin keskustaan. Sammallahdenmäelle on vapaa pääsy. 

 Heinäkuussa Sammallahdenmäellä on opaspäivystys maanantaista perjantaihin klo 11-17. Opastus maksaa 2 € henkilöltä. Lisäksi heinä- ja elokuussa torstaisin Sammallahdenmäelle järjestetään opastettuja bussiretkiä Raumalta (10 €/hlö).

Sammallahdenmäellä linnut laulavat ja puut humisevat. Helteisenä kesänä sammal rapisee. Raunioissa voi nähdä sisiliskon vilahtavan. Sammallahdenmäellä on helppo aistia, kuinka laineet aiemmin liplattivat siinä, missä vilja nyt tuulentuu. En voi myöskään olla pohtimatta, olivatkohan tuolla vaikuttaneet ihmiset minun esi-isiäni?


Lue lisää Sammallahdenmäestä:
www.sammallahdenmaki.fi 

P.S. Enää en jaksa kantaa lapsiani reitillä, he onneksi selviävät jo itse.


2 kommenttia:

  1. Sammallahdenmäki on hieno kohde, liian harvoin vain tulee siellä vierailtua vaikka lähellä asummekin. Vanhassa Raumassa toisessa maailmanperintökohteessa tulee vierailtua sitäkin useammin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eii munkaan siellä kovin usein tule käytyä. Mutta jokainen käynti on kyllä aina vaivan arvoinen :)

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan