Slider

Maailmanperintökohteissa // Vanha Rauma

25.5.2019
"Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, tehdään työtä ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa ympäristössä.Vanhan Rauman 29 hehtaarin suuruisella alueella on yli 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita Vanhassa Raumassa on noin 800. "(https://www.vanharauma.fi/unescon-maailmanperintokohde/)
Suomessa on tällä hetkellä seitsemän maailmanperintökohdetta. Kotimaakunnassani Satakunnassa niistä on kaksi ja ne molemmat sijaitsevat Raumalla. Olen varmasti niistä aiemminkin täällä blogissani kirjoittanut ja osan kuvistakin julkaissut, mutta koska kulttuuriperintö ja siksi tietenkin myös maailmanperintö ovat sydäntäni lähellä, ajattelin kirjoitta vähän lisää. Toimikoon tämä aloituksena postaussarjalle, jossa kerron maailman perintökohteissa, joissa olen vieraillut. Niitä ei valitettavasti kovin montaa ole.

Ansaitusti ensimmäisenä saa vuoron Vanha Rauma, jossa olen töissä. Joka ikinen päivä Vanhaan Raumaan astuessani jokin sisälläni läikähtää lämpimästi. Vanhasta Raumasta tuli maailmanperintökohde vuonna 1991.

Vanha Rauman on maailmanperintökohde koska se on yksi parhaiten säilyneistä ja laajimmista arkkitehtuurin ja kaupunkikulttuurin esimerkeistä. Se on esimerkki pohjoismaisesta puukaupunkirakentamisesta ja kertoo perinteisen asutuksen historiasta.

Vanhan Rauman kaupunkialue on peräisin 1600-1800-luvuilta. Sen rakenne on kehittynyt vuosisatojen aikana ja siellä on aistittavissa historialliset kerrokset keskiajasta nykypäivään. Vanha Rauma ei ole museo, vaan se on oikeasti elävä. Siellä asuu noin 800 ihmistä ja sen katujen varsilta löytyy kauppoja, jotka myyvät muutakin kuin matkamuistokrääsää. Sieltä löytyy myös mainioita kahviloita ja ravintoloita. Museonälänkin Vanhassa Raumassa saa tyydytettyä vierailemalla Rauman museon Vanhalla Raatihuoneella, laivanvarustajankoti Marelassa ja kesäisin auki olevassa merimiehenkoti Kirstissä sekä Rauman taidemuseossa.

Näin toukokuussa syreenit tuoksuvat Vanhassa Raumassa. Joku pystyttää rakennustelinettä maalausurakkaa varten. Aamulla lapset pyöräilevät kouluun mukulakivikaduilla. Puutalot reunustavat katuja. Suomen kapeimman kadun Kitukrännin sorapinta krapisee askelten alla. Porttien takaa pilkottavat vehreät puutarhat.
Lisätietoja Vanhasta Raumasta ja maailmanperinnöstä:
 https://www.vanharauma.fi/
http://whc.unesco.org/en/list/582/
https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/maailmanperintokohteet-suomessa4 kommenttia:

 1. Vanha Rauma on kyllä hurmaava, vienyt niin minun kuin varmasti monen muunkin sydämen!

  VastaaPoista
 2. On se upea paikka! Käväisin tuolla n. kymmenen vuotta sitten kuororeissulla. Aurinko paistoi, oli lämmintä ja sain tutustua myös pitsinnypläykseen.
  Kiitos hienoista kuvista ja suloista kesää Sinulle!

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat olet napannut kotikaupungistani! <3

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan