Slider

Minimalismipeliä.

3.4.2018

 Maaliskuun alussa ajattelin, että en lähde pelaamaan minimalismipeliä. Että rauhassa katselen raivausoperaation sujumista. Nyt loppukuussa päätin kuitenkin summata yhteen kotoamme lähteneitä tavaroita. Ja kyllä, minimalismipeli olisi suoritettu iisisti loppuun asti. Nyt huhtikuussa ajattelin pelata jälleen.


Maaliskuussa tosin on kotiimme tullut myös monta uutta tavaraa. Uudet sängyt olivat olleet hankintalistalla jo tovin ja kirjoituspöydänkin koululainen tarvitsi. Kasvaville lapsille on myös täytynyt ostaa vaatetta ja omaa vaatekaappiakin täydentää. Ja sukset ostaa. Mutta summa summarum, miinuksella olemme varmasti, vaikka en jokaista pikkutilpehööriä (ja vähän isompaakaan) ole jaksanut kirjata ylös.

Ahdistavan paljon olemme heittäneet tavaraa roskiin. Osasta rikkimenneistä tavaroista varmasti olisi voinut tuunata jotakin, mutta tiedän, että jos jokin asia jää odottamaan, että minä sille jotain tekisin, se jää lojumaan nurkkiin ikuisiksi ajoiksi. Roskiin menevät asiat ovat rikkinäisiä juttuja tai sellaisia, jotka eivät vain yksinkertaisesti tunnu kelpaavan kenellekään.

Mitä sitten tarkoitan roskiin heittämiselle? Meillä on kotona sekajäteroskis, joka tyhjennetään kahden viikon välein. Porista sekajäte kuljetetaan Vaasaan Westenergyn jätteenpolttolaitokseen, jossa siitä tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä. Paperit, metallit ja lasit viemme jätepisteelle. Iloksi huomasin, että sieltä löytyy nyt myös muovinkeräys piste, joten jatkossa aion jaotella myös muovit erikseen. Jätteen määrä ahdistaa, joten tämän raivausprojektin jälkeen aion ehdottomasti kiinnittää huomiota siihen, kuinka olisi mahdollista tuottaa mahdollisimman vähän jätettä.

Kirpparille olen raahannut paljon tavaraa ja pöydänpito jatkuu ensi kuussakin. Poistoksi lasken vain myydyt tuotteet, koska eihän sitä tiedä vaikka jotain sieltä vielä kantaisin takaisin kotiin. Kierrätykseen olen vienyt sellaista mikä ei ole mennyt kaupan tai mitä en ole suuren koon vuoksi viitsinyt laittaa kirppispöydälle. Torissa ja facekirppiksillä niin ikään olen myynyt mm. lastenvaatteita ja muutaman huonekalun.

No, miltä nyt sitten tuntuu? Hyvältä. Katselen ihaillen niitä kohtia kodissamme, jonne karsiva käsi on jo yltänyt. Esimerkiksi keittiön kuivatavara laatikko aiheuttaa suurta mielihyvää (ks. kuva alla).  Ja ihmettelen miksi kummassa olen hamstrannut niin paljon kaikenlaista. Ja tavaran vähetessä ne oikeasti itselle tärkeät tavarat pääsevät arvoiselleen paikalle. Vielä en ole siinä pisteessä, että siivouksen helpottumiselta jäisi aikaa muuhun tai, että koti olisi aina siisti. Kirppikselle ja kiertoon lähtevien tavaroiden röykkiö tuntuu valtaavan koko olkkarin.

Minimalismipelissä ideana on siis vähentää kuun jokaisena päivänä niin monta tavaraa kuin päivämäärä osoittaa. Eli esimerkiksi ensimmäisenä päivänä yksi ja kolmantena päivänä kolmekymmentä. Peliä voi toki pelata vaikkapa niin, että aloittaa käänteisessä järjestyksessä eli ekana päivänä poistaakin kolmekymmentä tavaraa. Tai sitten summittaisessa järjestyksessä. Koska itsellä arki lähti jälleen pyörimään toden teolla, ajattelin pelata peliä siten, että kiinnitän huomion viikottaiseen tavaramäärään. Eli sunnuntai-iltaan mennessä tulisi olla kuluneen viikon poistot tehtynä. Ajatuksenani on, että tulen viikottain kirjaamaan etenemistäni tänne blogiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan