Slider

Voi ei Kokemäenjoki!

28.3.2018

Huokaisin jälleen tänään ELY-keskuksen tiedotteen äärellä. Mulle niin rakkaan Kokemäenjoen rannalta, Ruskilankosken kohdalta Nakkilan ja Ulvilan rajalta, oli löytynyt tuhansia kuolleita simpukoita. Syytä ei vielä tiedetä. Joulukuussahan jokeen lorahti 50 000 litraa kevyttä polttoöljyä. Joulukuista öljyä ei joen jäätyessä saatu kerättyä pois. Kevät varmaan näyttääkin mitä se aiheutti joen ekosysteemille. Joen, joka on kärsinyt jo aivan liikaa. Heinäkuussa 2014 tapahtuneen suuren nikkelipäästön vaikutukset tulevat olemaan kauaskantoiset.


Vuoden 2014 heinäkuussa tapahtuneen nikkelipäästön jälkeen perustin entisen opiskelukaverini kanssa Facebook-sivuston Mun Kokemäenjoki on tärkeä. Tykkäyksillä ei maailmaa pelasteta, mutta toivon, että jokaisessa tykkäyksessä on orastava siemen asennemuutokselle.

Simpukat ovat vesistöjen ekosysteemien kannalta merkittäviä otuksia. Ne puhdistavat vettä, sillä ne suodattavat ravintonsa vedestä. Näin ollen ne myös indikoivat hyvin vesistön tilaa. Pieniä tyyppejä, joilla suurena joukkona on suuri voima! Siinä asenne mallia myös ihmisille.

Kokemäenjoki oli muinoin likaviemäri, jonne päästettiin jätteet niin teollisuudesta kuin kotitalouksistakin. Sitten 70- ja 80-lukujen joen tila parani huomattavasti, mutta viime vuosien päästöt ovat olleet suuri takapakki joen kunnolle. Uskon, että suurin osa ympäristövahingoista olisi mahdollista ehkäistä, mikäli tahtoa löytyy. Se on mahdollista hyödyntämällä teknologiaa sekä tekemällä prosesseista sellaisia, että huolimattomuusvirheille ei ole sijaa.

Ympäristöstä huolehtimista ei onneksi enää pidetä vain outojen hörhöjen juttuna. Puhdas ympäristö ei nimittäin ole vain makukysymys. No esimerkiksi Kokemäenjoki. Se on maakuntamme symboli. Se on matkailuvaltti ja virkistyskohde. Joen tila on imagokysymys. Ja jopa teollisuus elää joesta. Kun yksi lorauttaa, tulee toiselle ongelmia esimerkiksi jäähdytysveden otossa.

Kokemäenjoki on mulle tärkeä ja siksi välitän siitä. Imago ei parane hyssyttelemällä. Uskon, että tuomalla esiin kuinka tärkeä ja rakas joki on meille voimme saada aikaan asennemuutoksen. Paikallisrakkaus, se on omiaan nostattamaan imagoakin.

P.S Nämä kuvat ovat vuosien varrella Kokemäenjoen varrelta napsittuja. Kaksi ensimmäistä Porin keskustan tuntumasta ja viimeinen juurikin sieltä Ruskilankoskelta.


6 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja hyvä kirjoitus ♥
  Me asutaan Paimionjoen varrella ja tämä vesistö on kokonaisuudessaan päässyt kans aika huonoon kuntoon. Nyt onneksi tähän asiaan on herätty ja toimenpiteitä alettu tehdä. Ollaan istuttu kaikissa mahdollisissa palavereissa asian tiimoilta ja tuotu ääntämme kuuluviin. Vesistö saadaan nopeasti pilattua, mutta sen puhdistus ei käykään ihan niin nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jospa vähitellen vesistöjen arvo alettaisiin muistaa.

   Poista
 2. Aivan upeat kuvat :) Peukkuja taistoon, toivottavasti joen tila saataisiin kohenemaan.

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan