Slider

Futismutsin aakkoset.

12.6.2017

Minusta tuli futismutsi viimeistään keväällä 2014 poikani aloittaessa jalkapalloharrastuksen. Tuo päivä muutti elämäni. Tähän astisen urani varrella olen päässyt lukuisien kenttien laidoille, olen päässyt paikkoihin joihin ilman mutisfutsiuttani en olisi koskaan eksynyt. Se on muuttanut vapaa-ajanviettomme. Se on opettanut minut katsomaan jalkapalloa. Se on saanut minutkin potkimaan palloa. Sen kautta olen tutustunut moniin mukaviin ihmisiin. Se on saanut minut ulos istumaan vesisateeseen ja paahtavaan aurinkoon. Ja olen nauttinut. Ihan oikeasti.

Lyhyen kokemukseni pohjalta, hengattuani jälleen yhden päivän kentän laidalla päästin kirjoittaa ylös oppimaani. Tämä teksti on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, joten älä ota sitä turhan vakavasti. Vaikka toisaalta vakavaahan tämä futismutsius on. Kuvat ovat sekalaisia räpsäisyjä futisseikkailuista vuosien varrelta.

 Aurinkorasva.  Kenties futismutsin tärkein kosmetiikkatuote. Joskus harvoin aurinko saattaa pilkahtaa Suomenkin kesässä. Ja se mikä luultavimmin palaa, on futismutsin niska. Tai nenä.

Banaanipotkusta puhuivat lapsuudessani kaikki. Nykyisin ei.

Cup on niinku turnaus.

D-juniorit. He ovat niitä pelivuoden alussa alle 13-vuotiaita. Omilla lapsellani on tähän vielä tähän matkaa. Juniorit jaetaan Suomessa ikänsä mukaisesti sarjoihin aina F:stä A:han. Omani ovat siellä F5:ssä ja F9:ssä.

Eväät. Muista pakata mukaan eväät paitsi futarille mutta myös itsellesi.

FC eli football club.

Goal on englanniksi maali.

Harkat eli harjoitukset.

I eli futisiskä. Tai futisfaija. Meillä toinen futarien kuljettaja ja tsemppaaja.

Jojo eli joukkueen johtaja. (Mulla kesti hetken tajuta, että mikä ihmeen jojo..)

Kultainen Select. Se on pallo, joka jossain vaiheessa oli/on pakko saada. Se ei oikeasti ole kultaa, siinä on vain kullan värisiä koristeluja. Myönnettäköön, että onhan selectillä (tai muulla kunnon pallolla) ja lelukaupasta ostetulla kumisella potkupallolla eroa. Saatat jopa itse oppia potkaisemaan lapsen huutaessa vieressä: "Älä vedä törsällä!".

Leiri. Jossain vaiheessa lapsi lähtee leirille. Ja sinä et pääse mukaan. Lapsi ei mitä luultavammin muista soittaa tai viestittää. Oletettavasti tämä on ihan hyvä merkki. Kunhan olet muistanut laittaa matkaan varusteiden lisäksi kiskarahat.

Makkara. Kahvin ja karkin ohella kioskien myydyin tuote. Oletettavasti. Luultavasti pääset sitä itsekin myymään kotiturnauksessa. Makkaranpaistossa saat itseesi uuden tuoksun, joka pesusta huolimatta tuntuu säilyvän hiuksissasi vähintään pari päivää.

Nappikset.

Omari. Joskus käy niin, että joku tekee maalin omaan maaliin. Se on omari. Ei oikein hyvä.

Pelipaita ja pelinumero. Ne on kuulkaa tärkeitä. Lapsesi saatua oman pelinumeronsa huomaatte tuon numeron kaikkialla. Ja jokaisen, jolla sattuu olemaan sama numero.

Que? En nyt keksinyt oikein mitään tähän kohtaan, mutta espanjaa olisi ihan hyvä osata. Ihan vaan koska monet fanitetuimmat pelaajat ja joukkueet ovat epanjankielisistä maista. Ja eihän sitä koskaan tiedä. Voihan se oma mussu lähteä vaikka Barcelonaan pelaamaan. Sitten isona.

Ronaldo. Nykyisin Ronaldolla tarkoitetaan lähinnä Cristiano Ronaldoa. Oman nuoruuden/lapsuuden brasiliainen Ronaldo oli ihan eri tyyppi. Lapsi ei usko, että äidillä oli joskus sellainen paita.

Sadetakki. Suomen suvi on lyhyt mutta vähäluminen. Futismutsius on varusteurheilua. Tyyli ei ehkä ratkaise, mutta vedenpitävyys kylläkin.

Turnaus. Niitä on muutaman tunnin mittaisista muutaman päivän mittaisiin. Niissä on kivaa ja rankkaa. Niiden jälkeen kotonasi on ehkä väsykiukkuinen lapsi.

Urheilu(hullu).
Väri. Sen jälkeen kun joukkue on valittu ja leimautuminen tapahtunut, valtaa tietty väri tai tietyt värit pyykkikorisi. Sitä löytyy vaatekaapista ja ennen kaikkea pyykkikorista, mutta luultavasti myös sistuksesta. Lapsesi nimittäin saattaa haluta joukkueen värimaailmaan sointuvan huoneen. Tämä kannattaakin pitää mielessä valitessasi seuraa. Älä valitse inhokkiväriäsi.

V on myös valmentajat.  Kaikki kunnia heille ja muille vapaaehtoisille toimijoille. Oikeasti he käyttävät hommaan ihan hirveästi aikaansa ja energiaansa. He ansaitsevat kiitoksen.

W = WC. Saniteettitilojen tila vaihtelee suunnattomasti. Huomaat ajattelevasi lämmöllä paikkakuntaa, jonka urheilukentältä löysit uutuuttaan hohtavan toiletin.

Xavi ja Xavier. Xavi pelasi monta vuotta FC Barcelonassa. Wikipedian mukaan hän siirtyi sieltä Add Sadd nimiseen joukkueeseen Qatariin vuonna 2015. Xavier on entinen jalkapalloilija, joka pelasi monessa joukkueessa, mutta ainakin Portugalin maajoukkueessa. Nämä mainittakoon ihan siitä syystä, että futismutsi kerää lapsen silmissä pisteitä muistaessaan edes joitain pelaajia.

Ystävät. Lapsi on saanut hirveän monta hyvää kaveria harrastuksen kautta.

Zlatan Ibrahimović tai Zinédine Zidan. Zlatan on ruotsalainen jalkapalloilija. Zidan oli kova ranskalainen pelaaja ja on nykyisin kova valmentaja, joka nykyisin valmentaa Real Madridia

Åkei. Tai ehkä se on okei, mutta okei. Vastaus sellaisiin mutsin esittämiin kysymyksiin ja pyyntöihin kuten: "Soitathan sit leiriltä kotiin?", "Onhan sulla nyt kaikki mukana?", "Onks jalka vielä kipeä?", "Muista laittaa pyörä kentällä lukkoon.". Ja pelit ja harkat meni tietty "ihan okei".

Äiti eli mutsi. Meillä eväiden pakkaaja, toinen kuski ja tsemppari.

Öykkäri. Valitettavasti näihinkin törmää kentän laidalla. Muista, että et itse muutu sellaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan